Пенсионери прогледжат като 20-годишни
Пенсионери прогледжат като 20-годишни / БГНЕС

Как на стари години да започнете да виждате като 20-годишни - разказаха световноизвестни офталмолози, които са на специализиран форум в София.

Според проф. Джон Маршал, който е един от създателите на очните лазери, един от големите проблеми в Европа в сферата на офталмологията, са свързани с напредването на възрастта и възрастовата макултна дегенерация.

Този тип дегенерация не може да се повлияе от лекарства, след определена възраст. По тази причина е измислен специален лазер, който с много кратки светлинни пулсации помага на пациентите, без да засяга светлочувствителните клетки на окото.

Тези лазерни светлинни пулсации променят и възстановяват биохимията в окото чрез хранителните вещества, които постъпват с кръвния поток. Така пациенти на 60-70 години възвръщат зрението си каквото е било, когато са били 20-годишни.

Най-често срещаните проблеми в задната част на окото са свързани с промените, настъпващи с възрастта. В предната част на окото са проблеми, свързани с възможността за ясно виждане и "яснота на изображенията". И двата типа проблеми са разрешими със специалните лазери.

В България доста често се оперират пациенти, които са с проблеми, свързани с диабета и диабетната ретинопатия, каза от своя страна д-р Карл Клаес - един от водещите в Европа витреални хирурзи, отбеляза, че в този тип хирургия има няколко важни елемента.

Първият е, че обучението на хирурзите е дълго, трудно и скъпо. Освен това се налага и да се използват много видове апаратура, която е високотехнологична и скъпа, а отделно за всяка операция са нужни консумативи, които са също скъпи.

В България има няколко центъра, в които може да се осъществява такава хирургия.

Източник: БГНЕС