ПАСЕ ще ни гледа под лупа заради свободата на медиите, изборите и корупцията
ПАСЕ ще ни гледа под лупа заради свободата на медиите, изборите и корупцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) съобщи, че ще "продължи постмониторинговия диалог с българските власти във връзка с реформите в съдебната система, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и за промените в Изборния кодекс".

ПАСЕ приветства "значителния напредък на България в посока изпълнение на оставащите ангажименти" и изтъкна, че София е предприела редица важни мерки, предназначени да приложат препоръките на Асамблеята.

Организацията приветства усилията на страната да наложи всеобхватна законодателна и административна рамка и да приложи необходимите основни реформи, в частност законите за функциониране на съдебната система.

Въпреки това ПАСЕ настоя, че административните и съдебните власти трябва да поемат пълна отговорност за реформите и отбеляза, че "част от основните принципи, като например независимостта на съдебната система, не винаги са били спазвани напълно", допълва БГНЕС.

Относно мерките на София за борба с корупцията и организираната престъпност Асамблеята посочи, че част от проблемите остават неразрешени. "Липсват резултати от гледна точка на окончателните съдебни решения при делата за корупция по високите етажи".

По тази причина ПАСЕ призова България да предприеме редица мерки, с които "да затвърди устойчивостта и необратимостта на реформите" и подчерта, че ще продължи да следи отблизо развитията в страната.