Народните представители приеха създаването на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.  „За“ бяха 191 народни представители, без „против“, един „въздържал се“.

Председател на комисията е Никола Минчев.

нс
нс

Временната комисия се състои от 17 народни представители, 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП-ДБ, 3 от "Възраждане", 3 от ДПС, 1 от БСП и 1 от ИТН. Комисията е за срок от три месеца.

Теменужка Петкова заяви от трибуната на парламента, че ГЕРБ, ПП и ДПС са постигнали съгласие за общо решение за създаването на комисията.

Заради Нотариуса: Създават комисия, която да провери имало ли е влияние върху правосъдната система 

Срокът на работа на комисията е 3 месеца. 

Комисията трябва също да установи всички
факти и обстоятелства относно евентуалното наличие на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи за евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика. Тя ще изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти. 

Не беше прието предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) за разширяване обхвата с проверка на факти и обстоятелства за възможни корупционни влияния на криминалните среди при формирането на сегашното управление.  

Отхвърлено беше и това на Корнелия Нинова от „БСП за България“ с доклада комисията да излезе и с предложение за законодателни промени с цел избягване на подобни практики. 

Предложението на Ивайло Вълчев (ИТН) за паритетен принцип също не беше прието.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Нелли Желева/БТА