Парламентът ще трябва да плати разноските по делото срещу Доган
Парламентът ще трябва да плати разноските по делото срещу Доган / Sofia Photo Agency, архив
Парламентът ще трябва да плати разноските по делото срещу Доган
38491
Парламентът ще трябва да плати разноските по делото срещу Доган
  • Парламентът ще трябва да плати разноските по делото срещу Доган

Депутати от парламентарната Комисия за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси коментираха, че решението на Върховния административен съд не е справедливо. Окончателното решение на магистратите гласи, че лидерът на ДПС не е в конфликт на интереси за това, че е получил близо 2 милиона лева по проекта "Цанков камък".

Според ротационния председател на комисията Валентин Николов от „Атака" решението дава ново основание да се смята, че съдебната система има нужда от реформа.

Заради това, че комисията е загубилата страна по делото, парламентът ще трябва да поеме разходите от 450 лв. за разноските на адвоката на Ахмед Доган Румен Еленски.

По думите на Валентин Николов съдът отправя посланието към гражданите, че всеки политик може да взима комисионни от различни проекти без да бъде наказан за това.

Ето какво каза още Валентин Николов за Дарик: "Не съм запознат с мотивите на това решение. За мен не е толкова голяма изненада, аз съм огорчен като гражданин, защото очаквах това решение да бъде в полза на обществото. Комисията си свърши перфектно работата и предостави всички материали, факти по делото и откъдето много ясно се вижда, че огромният хонорар, останал от 1 456 000 лева, се получава именно, когато законът е бил в сила. Така че никой не му дава право на Ахмед Доган да не ги декларира в декларацията си. Най-малко за това съдът трябваше да му нанесе административна санкция. Бих коментирал решението на съда като послание към гражданите, което звучи по този начин. Всеки политик или председател на партия, или каквото и да е лице, заемащо публична длъжност оттук нататък може да получава милиони евро комисионни по такива подобни договори за поръчка или граждански договори без да се притеснява от съдебно производство. Съдът доказа твърдението на адвоката на Докан, че лидерът на ДПС е най-големият хидролог, мениджър в България. Наистина съдът се нуждае от сериозни реформи. Абсолютно се убедих с това решение".

Според Димо Гяуров от Синята коалиция съдът е излязъл с решение, с което казва, че единственото задължение на народния представител е да натиска копчето в пленарната зала. Заради това, че парламентарната комисия е загубилата страна по делото срещу Ахмед Доган ще трябва да поеме и разходите от 450 лева.

„Комисията не може да предприеме повече нищо. Разходите са 450 лева. Ако това е цената на справедливостта, тя трябва да се плаща. За съжаление справедливостта, според мен, не беше постигната, но често се случва така", каза още Гяуров.