Парламентът прие на първо четене промени в НПК
Парламентът прие на първо четене промени в НПК / снимка: Sofia Photo Agency
Задължително да се назначават служебни адвокати по дела от значим обществен интерес, които се отчитат пред Европейската комисия, независимо дали обвиняемият има частен адвокат. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене.

Целта е да се ограничат случаите на отлагане на дела заради отсъствие на избрания от обвиняемия защитник. Независимият депутат Елеонора Николова каза, че така ще се увеличат делата в Европейския съд за правата на човека. Тя предлагаше служебна защита да се назначава само при отсъствие на частния адвокат, но това не се прие от залата.

Депутатите не одобриха и проекта на независимия избраник Борислав Българинов, който предвиждаше следователите да разследват тежки престъпления. Българинов каза, че над 500 следователи стоят без работа, а на обикновените полицаи се дава възможност да разследват със заповед на вътрешния министър.

НС не намали с десет пъти минималния изискуем капитал за създаване на ООД от 5000 на 500 лева както предвиждаше проект за промени в Търговския закон, внесен от ОДС. Депутатите одобриха на второ четене единствено първоначално да се внасят 30 на сто от капитала, а не както е сега 70%.