Парламентът дал 0,5 млн. лв. за нова система за гласуване
Парламентът дал 0,5 млн. лв. за нова система за гласуване / снимкa: Sofia Photo Agency
Над 500 хиляди лева струва новата система за гласуване на депутатите, която беше представена от председателя на Народното събрание Георги Пирински пред журналисти в пленарната зала на парламента. Той призна, че и с нея ще има възможност за гласуване с чужди карти. Пирински обаче не смята, че ограничаването на това явление трябва да стане по технологичен път. По думите му е въпрос на чест да се гласува със собствената карта.

Нови пултове за гласуване и табла за визуализиране на резултатите ще посрещнат народните избраници в сряда, когато започват работа. Досега те имаха две карти – за легитимация и за гласуване, които с внедряването на новата система за гласуване, се заменят от една, която ще изпълнява и двете функции.

Според Пирински е въпрос на лична отговорност за всеки депутат дали ще си позволи да гласува с чужда карта. „Ако сериозно говорим, че искаме да спрем купуването на гласове на избори. Ако искаме да създадем закони, които да се прилагат, а не просто да се пишат и да се публикуват. Първото условие да осигурим тяхното приемане. Да бъде по начин, който да доведе до приключването на рубриката и днес нарушават конституцията.

Председателят на 40-тото Народно събрание демонстрира шестте режима на работа с новата система, а след това покани журналистите на чаша кафе в ремонтирания клуб на „Народния представител”, който е с нов паркет, нови килими и претапициран.

Главният секретар на парламента Огнян Аврамов разказа пред Дарик радио, че някои от майсторите, редили паркета, се пошегували, че клубът е заприличал на дансинг. „Някои колеги от администрацията също, преди да бъдат поставени килимите и мебелите, се пошегуваха, че това е нещо като дансинг за представителни танци”, коментира Аврамов.