/ netinfo
Православната църква и мюфтийството ще получават по 10 лева държавна субсидия за всеки, който на последното национално преброяване се е самоопределил като православен християнин или мюсюлманин. Това реши парламентът, като в последния ден преди коледната ваканция прие окончателно промени в Закона за вероизповеданията. Останалите вероизповедания ще получават субсидии, точно определени в държавния бюджет.
 
Разпределението на държавната субсидия се определя всяка година с държавния бюджет спрямо лицата, които се самоопределят към съответното вероизповедание. За тези с повече от 1% от самоопределилите се лица субсидията не може да бъде по-малка от 15 млн. лева.
 
Този текст скара Юлиан Ангелов от Обединените патриоти и Данаил Кирилов от ГЕРБ:
 
„Това нещо накърнява интересите на българската държава и интересите на българската национална църква. Днес вие правите така, че българската православна църква да бъде ощетена с един подмолен, лош, противен и антибългарски закон“, каза Ангелов.
 
Не мога да разбера защо заради конюнктурата не виждате очевидното. Ако не можете да сметнете, опитайте да направите икономическия и финансов анализ на тези норми“, посочи Кирилов.
 
Обединените патриоти напуснаха пленарната зала, след като техните искания бяха отхвърлени.
 
Народните представители решиха още вероизповеданията да не могат да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания.