Парите от Бончев още не са във фондацията, Нешка Робева призова да не ги приемат
Парите от Бончев още не са във фондацията, Нешка Робева призова да не ги приемат / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
157-те хиляди евро, които дари Ангел Бончев на фондация „Утре за всеки”, все още не са стигнали до сметките на организацията. Това обявиха от там на специална пресконференция. Бившият президент на „Литекс” е направил превода още във вторник вечер, но от банката са обяснили, че е необходимо време, докато парите стигнат до техните сметки. Нешка Робева пък призова хората от фондацията да не приемат дарението, тъй като е сигурно, че то е направено под натиск. 

Марин Хаджийски е един от основните герои от видеозаписа, който излъчи бТV във вторник вечер. Той е човекът, който получава парите от Ангел Бончев. Хаджийски твърди, че до последно не е знаел кой е дарителят, пожелал да даде на фондацията 157 000 евро.

Марин Хаджийски: На 29 юли следобед в офиса на фондацията се обадиха от бТV, като обясниха, че са получили предложение от физическо лице, което иска да направи дарение на фондацията, като условието за това е да стане публично, пред медия. От бТV помолиха да се отиде пред НДК, където е офисът на телевизията, и ми казаха да взема със себе си бланка за договор за дарение и всички документи за доказване легитимността на фондацията. От бТV със служебна кола ме взеха и на въпрос, къде и при кого отиваме, ми беше отговорено, че мястото е Аквапарк до Околовръстното. Там също имаше екип на бТV, който ни представи на Ангел Бончев. Познах го, защото го бях виждал по телевизията преди това. След това имаше изявление пред камерите и показване на парите, които той ще дари. Още тогава обясних, че пари в брой фондацията не приема и че те трябва да бъдат преведени по банкова сметка.

При срещата си с Ангел Бончев Марин Хаджийски го е попитал защо е избрал точно тях. Отговорът на Бончев бил: „Искам да направя добро, за да ми се върне добро”.

Ина Маркова е PR на бТV. Тя разказва как е направен записът в офиса на Ангел Бончев.

Ина Маркова: Ангел Бончев се обади във вторник, свърза се с нашата редакция и помоли да го свържем с фондация „Утре за всеки”. След това ние се свързахме с тях, казахме им за молбата на Бончев, като той изрично ни помоли да не казваме кой ще направи дарението. Така организирахме срещата, отидохме и го заснехме. И съответно всичко това беше координирано с МВР и ДАНС.

Знаете ли някакви подробности за текста, който прочете Бончев? От кого е писан?

Ина Маркова: Не, не знам. Каквото знаем го знаят всички.

Нина Хаджийска също е от фондация „Утре за всеки”. Пред „Дарик” тя беше категорична, че няма никакъв проблем сметките на фондацията да бъдат проверявани от когото трябва, за да се уверят всички, че 157 000 евро от бившия президент на „Литекс” няма да стигнат до похитителите на семейство Бончеви, каквато версия има. Хаджийска обясни още, че парите, дарени от Ангел Бончев, ще бъдат използвани за лечението на жени, болни от рак на гърдата.

Междувременно Нешка Робева, която също присъства на пресконференцията, призова хората от фондацията да не приемат дарението от Ангел Бончев.

Парите от Бончев още не са във фондацията, Нешка Робева призова да не ги приемат
netinfo
Според Робева парите трябва да останат в държавата и компетентните органи да решат как да се разпореждат с тях. Тя е категорична, че дарението е направено под натиск.

Нешка Робева: Ясно е, че дарението е направено под натиск, защото ако господин Бончев е имал доброто желание да го направи, щеше да го направи по друго време. По никакъв начин не бива тази прекрасна кауза да бъде опетнена. Тези пари са голямо изкушение за всеки. Затова може би е твърде трудно да се вземе решение. Моето лично мнение е, че тези пари трябва да останат в държавата и съответните органи да решат как да се разпореждат с тях. В противен случай наистина никой няма да се усеща добре – нито хората от фондацията, нито хората, за които се прави това добро. Добрите цели с грозни средства не могат да бъдат постигнати.

От своя страна от фондация „Утре за всеки” отказаха конкретно да отговорят на въпроса дали ще върнат парите. По думите на Нина Хаджийска си има институции, които ще проверят дали тези пари са чисти.

Нина Хаджийска: Бях в провинцията във вторник и разбрах, че има такова нещо половин час преди записът да бъде излъчен. Обадиха ми се колегите и ми казаха да гледам и че после ще обсъждаме.

Не са ви казали, че има дарение и че то е от Ангел Бончев?

Нина Хаджийска: Не.

И какво си помислихте като видяхте записа? Не си ли помислихте „Леле, къде попаднахме”?

Нина Хаджийска: Не, напротив. Казах си „Колко много ще си помогнем”.

Не остава ли обаче у вас чувството, че бяхте използвани за посредници?

Нина Хаджийска: Защо си мислим веднага нещо негативно? Защо на първо място не излезе доброто? Ето така ние ще покажем на обществото, че трябва да се промени. Че трябва да си промени мисленето.

След време как ще докажете, че тези 157 000 евро са останали във вашата сметка, а не са стигнали до похитителите, например?

Нина Хаджийска: Чрез документи, които ние можем да извадим. Всичко е абсолютно прозрачно, можем да покажем сметката.