С нарастването на броя заболели се увеличава и натискът върху болниците. Недостигът на места доведе до хаос в болницата в Пазарджик. Там болни с коронавирус бяха настанени в коридора. Те прекараха часове наред в коридора на болницата до останалите пациенти, тъй като от лечебното заведение не са разполагали със свободни легла.

Снимки от зрители на NOVA показват 6-ма пациенти, настанени в коридора на Спешното отделение в пазарджишката болница. От ръководството на лечебното заведение обясниха, че това са пациенти, чакащи за консултация или хоспитализация, а не тежки случаи.

И Област Пазарджик влезе в „червената зона“

“Напълно е възможно да е имало болни през нощта, когато е заето основното помещение. Може да е имало и хора в коридора - не го отричам, тъй като напливът е огромен”, заяви д-р Димитър Савов, зам.-директор на МБАЛ Пазарджик.

А апаратите за кислород до леглата на пациентите били оставени за всеки случай. „Ако имат нужда от кислород и са заети всичките седем поста в Спешно отделение, се дават машини на ток и те дишат кислород”, посочва доктор Савов.

Утвърдиха процедурата за домашно лечение на COVID-19 с безплатни лекарства

От кризисния щаб в града взеха извънредно решение за увеличаване на местата. „Днес ще се разкрият допълнителни 6 легла в инфекциозно отделение. Колегите правят всичко възможно и преструктурират леглата. Другите болници също помагат на областната болница с разкриване на допълнителни легла”, категорична е  д-р Хюля Шериф, директор на РЗИ –Пазарджик.

Броят на хоспитализираните пациенти в страната вече надхвърли 3 хиляди, а настанените в интензивни сектори са близо 300. Някои области в червената зона вече нямат местата за COVID пациенти и започнаха преструктуриране на отделения и превръщането им в COVID сектори. Лечебни заведения съобщават и за изчерпване на предпазни средства и важни медикаменти като “Ремдесивир”.