Разпитът на Николай Павлов в прокуратурата продължи над 5 часа
Обясних как функционира газовият пазар. Не съм обвиняем. Нормално е, в крайна сметка, да продължи толкова разпитът, защото е специфичен бизнес. Трябваше да отговоря на всички въпроси. На всички въпроси съм отговорил, касаещи договорите и доставките. Нямам притеснения, защото сме абослютно изрядни. Този бизнес се регулира и от регулатора, няма какво да се притесняваме. Това заяви отстраненият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов след 5-часов разпит в прокуратурата.

Той отговори на критиките на енергийния министър Александър Николов и посочи, че са оставили компанията в изрядно състояние - с платени сметки, с предплатен газ към азерската газ, на 60%, както е съгласно договорът с "Газпром" предплатени доставки. По думите му, топлофикационните дружества трябва да се компенсират, тъй като поради мораториумът цените са били замразени и ще се отвори дупка, която ще се отрази на "Булгаргаз".

КЕВР проверява сделките на „Газов Хъб Балкан“, сключени в началото на февруари

Павлов обаче уточни, че това не може да се приписва на старото ръководство, защото то е оставило дружеството в отлично финансово състояние.

"Топлофикационните дружества няма да издържат, ако не се направят компенсации", коментира още Павлов.

Той е обяснил как се прави ценообразуването по Наредба 2, както и дейността на КЕВР. "Министърът на енергетиката започна да проглежда как става ценообразуването - "Булгаргаз" не може да си измисля цени", подчерта отстраненият шеф на дружеството.

Николов: Срещу енергийната ни политика се води подход, граничещ с война

По думите му, в момента бизнесът е жив, защото "Булгаргаз" продава на далеч по-ниски цени, отколкото на действащите цени на европейските пазари - свидетелство за това са рекордните продажби.  Голяма чат от бизнеса изнася и печели, заяви той.