"Булгаргаз" е длъжен по договор да спазва баланса си така както е планиран и комуникиран предварително. Съответно продажбите на борсов пазар и на този, който е държавно конкуриран, собственост на "Булгартрансгаз" не са нещо изненадващо. Но явно за някои хора е изненадващо. Това обясни на извънреден брифинг в неделя министърът на енергетиката Александър Николов.

Срещу енергийната политика на текущото правителство се води интересен подход, граничещ с война, отбеляза Николов.

Как да намалим сметките за ток

"Да не забравяме, че тези, които твърдят, че изнасят публично данни, които са релевантни и доказуеми са бивши вицепремиери от правителството на Станишев като един от тях е пряко отговорен за подновяване на договор точно с "Газпром" през 2006 г. и детайлите по това подновяване една година не станаха известни, а малко по-късно, когато това беше възможно, стана ясно в чия полза е това подновяване. Същият енергиен министър доста дълго представляваше интересите на Бъглария в нашата бивша държавна рафинерия през златната акция, въпреки че т. нар. опозиционност тогава между БСП в лицето на Румен Овчаров и бъдещият тогава премиер на ГЕРБ беше изключително отстра", посочи министърът.

"Първо, новият мениджмънт на дружеството "Българгаз" влиза в контрол в петък. Ако някой смята, че в рамките на 6 часа може да се реализира нещо драстично или каквото и да е, нека да ми каже как това се прави толкова бързо. Второ, при текуща наличност от над 600 000 лева подписаните договори и съгласия за освобождаване на служители надхвърлят 170 000 лева. Как става това и как едни договори в полза на дружеството са прехвърлени от временни в дългосрочни, това ще оставя в по-късен момент представителите на самото дружество да коментира пред медиите. За финансовото състояние - предстоящите плащания на дружеството надхвърлят 650 млн. лева, отворената ликвидна дупка на т. нар. от бившия мениджмънт фантастична компания към момента надхвърля 200 млн. лева", заяви Николов.

Подходът относно управляването на човешкия капитал вътрешно, хората, които правят структурата на предложенията към КЕВР е меко казано критичен. Същото важи и за финансовото състояние и на управлението на ресурсите, добави Николов. Дали това е целенасочено или не, ще оставя вие да прецените. Общият размер на сделките беше казано, че е 60 000 мегаватчаса, общият размер всъщност е 37 000 мегавата. "Булгаргаз" има задължения да управлява излишъците си, когато такива се появят, те се появяват в следствие на времето, когато е по-меко и вътрешната консумация в България намалява. Размерът на общия излишък е 14% от планираното количество на дневна база. Това, че някои хора не правят разлика между млн. и милиарди, няма да коментирам, но когато се изтъргуват 37 000 мегаватчаса на средна цена от 150 лева, става дума за малко над 5 млн. лева. До милиардите има огромна разлика, не знам къде точно са потънали и как се прави такова нещо, каза още Николов.

Според Николов в този конкретен момент на усложнена международна обстановка, по време на срещата в Баку и точно преди стартирането на разговори за доставки на нови количества с Газпром експорт, подобни изказвания и спекулации от бивши, настоящи енергийни министри и други политически лица, са атака срещу националния интерес на България.