Високите цени на електроенергията вече принудиха много хора да пестят ток, като се лишават от елементарни потребности в домовете си. Има обаче начини да пестим от консумацията без лишенията, съобщават от NOVA.

За повечето хора инвестиция за соларни панели от поне 5 000 лв. е непосилна. Петко Ганчев е измислил други хитрини, с който пести половината от енергоразхода на някои електроуреди у дома. С монтирането на малък вентилатор на гърба на хладилника си, например, Петко едновременно подпомага работата на уреда, но и пести от сметката за ток.

Николов: Срещу енергийната политика на правителството се води подход, граничещ с война

Великотърновецът казва, че с подменянето на старата дървена дограма във входа с по-енергийно ефективна, градусите в общите помещения са се вдигнали драстично. Той съветва ежедневно да следим колко ел. енергия изразходваме.

Марин Млеченков от тази година е със соларни панели. Въпреки това, той използва и печка на твърдо гориво и разказва, че сам е измислил как топлината от нея да остава за по-дълго в помещението – удължил е тръбите, отвеждащи изгорелите газове. Така те по-дълго отдават топлина у дома.

Василев обяви какви ще са компенсациите за общините заради скъпия ток

Иновативни идеи има и в Бургас. Университетската многопрофилна болница в града ще намали енергийните си разходи чрез фотоволтаична система. Това е един от начините на лечебното заведение да се справи с постоянно нарастващите разходи за електричество.

Юлия Андреева, която е специалист „Връзки с обществеността” в УМБАЛ- Бургас, разказва, че веднага се е забелязало намаляване на сметките за електроенергия. Лечебното заведение в момента подменя изцяло осветителните тела, защото старите генерират много повече енергоразход.

„Според предварителните разчети само в пикови моменти ще се налага закупуване на ток от външни доставчици”, заяви още Андреева.