Министър Боил Банов
Министър Боил Банов / БГНЕС
Отпускаме още пет милиона лева за култура, които започваме да инвестираме от утре, обяви на брифинг министърът на културата Боил Банов. Той поясни, че до това решение се е стигнало след разговори с правителството.

От този бюджет по 500 000 лв. са предвидени за театрални постановки, за музикални спектакли, за танцови представления и за проекти в областта на визуалните изкуства, 800 000 лв. ще бъдат отпуснати по-късно по програма за разпространение на произведенията, обясни Банов.

Към малките авторски кина и цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева - за малки грантове, свързани с единични артисти. Целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, обясни Банов.

Тоя подчерта, че отделно фонд "Култура" има 1,9 милиона лева за проекти и програми, голяма част от които вече са стартирали.

Министърът анонсира и норвежка програма, която на два пъти разпределя над 7 млн. лева за свободни артисти.

Ще има и нови мерки за подпомагане на културния сектор в страната, добави Банов.

Отварят музеи, галерии, библиотеки - при спазване на всички мерки за безопасност, добави той. Киносалоните също ще могат да работят, разрешават се и културни събития - но при 30 на сто пълняемост на залите, в които се организират.

"Зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. Препоръчително е сега представления в театрите да се правят от по-малки трупи или да се играят моноспектакли. Абсурдно е актьорите на сцената да са с маски", посочи още Банов. 

За отваряне на театри, концерти и филхармонии е рано да се говори, обяви министърът. По думите му засега ще могат да се изнасят само представления на открито, и то с ограничен брой изпълнители на сцената. Рискът за живота на актьорите е сериозен в затворени пространства, каза Банов.

Относно колекцията на Божков, министърът отрече тя да се "изнася в кашони". Колекцията се съхранява изрядно и за нея се полагат грижи.

По скандала за Червената къща той каза, че не разбира казуса. "В нея има смесена собственост. Защото един от наследници дарява своя част от къщата на държавата. После тя се превръща в публична държавна собственост. По-късно отново единият от наследниците успява да си върне част от къщата чрез реституция - първи надпартерен етаж, което сече връзката между оста части и 12/14 части от ателието му, плюс някакви идеални часто от двор, мазе и така нататък. Този парадокс, който го е допуснал, на неговия морал и етика оставяме. Това е този, който е допуснал реституцията. Оттогава Червената къща е странно място", по
Банов.

"Казус има с една къща, която е свързана с културата и изкуството на България. Но има частен собственик, който е пуснат неправомерно. Защо през годините никой не се е опитвал да се справи с това нещо. А запалването на тези коментари става, защото миналата седмица ние засичаме в един сайт, че собственикът се опитва да даде под наем неговата си част. Той няма право на това, защото имотът е публична държавна собственост", поясни той.

По повод завихрилия се задочен спор между него и Вежди Рашидов, той беше много лаконичен:

„С Вежди Рашидов работя добре. Той е изключително талантлив. И като талантлив творец той е човек на крайностите".