Отложиха делото „Белнейски”
Отложиха делото „Белнейски” / www.sxc.hu
Отложиха делото „Белнейски”
49824
Отложиха делото „Белнейски”
  • Отложиха делото „Белнейски”

Върховният касационен съд отложи делото „Белнейски" за 4 април. Причината е неявяване на защитниците на единствения обвиняем и осъден на доживотен затвор без право на замяна Лазар Колев. В съдебна зала 31-годишният Колев остана изненадан от неяваването на адвокатите Марковски - баща и син и служебния му защитник. Адвокат Марин Марковски е депозирал молба делото да бъде отложено, тъй като има заболяване - остра вирусна инфекция. Синът му Димитър Марковски не се яви, тъй като днес е защитник по друго дело в Шумен - „Килърите". По това дело защитник е и адвокат Иво Найденов, който представлява Фани и Стоимен Белнейски. Той обаче се яви в съдебна зала днес заедно с майката на Росица и Христина - Фани Белнейска.

Адвокатът на Фани и Стоимен Белнейски не се ангажира с коментар дали адвокатите на Колев умишлено не отлагат делото с няколко месеца. „Явно Димитър Марковски е преценил, че е много важно делото „Килърите" и е предпочел да се яви там", каза адвокат Иво Найденов. По думите му към момента не е имало основание делото да се отлага.

Върховният касационен съд гледа делото срещу единствения обвиняем за убийството на сестрите Белнейски и осъден на доживотен затвор без право на замяна, Лазар Колев. Пловдивските магистрати потвърдиха решението на пазарджишките съдии доживотна присъда за Лазар Колев. Той е осъден да заплати на родителите на Росица и Христина обезщетение от 400 000 лева. Делото „Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела в България. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.

Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

По случая „Белнейски" няма друг обвиняем, шест години след убийството на момичетата. Води се разследване срещу втори неизвестен заподозрян, за който има изолиран ДНК-материал. Следователят по делото Веселин Мартински е категоричен, че Лазар сам е убил двете сестри, а вторият заподозрян е изнасилил по-малката Христина. Адвокатът на Фани и Стоимен Белнейски, Иво Найденов смята, че Лазар не е убил момичетата сам, а е имал „помагач".

Други новини от Пловдив