Двадесет и една групи ще дефилират на стадиона в Симитли на фестивала "Симитлия - древната земя на кукерите" днес, каза за БТА кметът на общината Апостол Апостолов. Участници са местни пазители на традициите, както и гостуващи групи от страната.

Фестивалът е една от емблемите на Симитли и с течение на годините прерасна от общински, през регионален, до национален, разказа Апостолов. В последните години в дефилето са участвали групи от цялата страна, включително и от Бургас, Добрич, Шумен, посочи общинският кмет.

Традиционният за Симитли фестивал е бил ежегодно събитие и в миналото, но е имало период, в който не е провеждан. През 2003 година се възобновява и оттогава всяка година привлича все повече участници, което го превръща в едно от големите национални събития, свързани с кукерската традиция.

Фестивалът е едно от дълго чаканите събития в Симитли. Тук цели семейства - от бабите и дядовците, до най-малките внучета, подготвят костюмите и представянето на традициите, които ще покажат на "Симитлия". Пандемията спря кукерското дефиле през 2021 година, но за сметка на това тази година ще се видят уникални костюми, отбеляза кметът на Симитли.

"Желанието на участниците е фестивалът да го има и това ще се види в старанието и подготовката. Всички участници са се обединили и около мнението, че традицията трябва да се спази и "Симитлия" да се направи, затова са взели решението фестивалът тази година да е без конкурсен характер", допълни Апостолов.

"Хората искат да видят традицията жива, да я изпълнят, а наградите остават без значение. Това е мотивирало и ръководството на общината да направи и невъзможното, за да се проведе кукерското дефиле", посочи кметът на Симитли.

Всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени, категоричен е Апостол Апостолов. Общинското ръководство е поело ангажимента да тества всички участници в "Симитлия - древната земя на кукерите".

‼️На стадиона ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат - както участниците, така и публиката. За улеснение на хората, които искат да наблюдават на живо пищното представяне на кукерите, в близост до стадиона ще бъдат разположени мобилни лаборатории, в които ще се тества с антигенни тестове.
БТА