търговище
търговище / БГНЕС
Нова производствена пещ бе пусната в експлоатация в завода за плоско стъкло на "Тракия глас България" край Търговище. Инвестицията е за над 42 млн. евро.
 
На официалната церемония днес присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, главният изпълнителен директор на холдинга "Шишеджам" Ахмед Кърман, народни представители, областният управител и кметът на Търговище, партньори и десетки гости от страната и Турция.

Съоръжението е едно от трите най-големи в света и най-голямото за производство на плоско стъкло в Европа. Приносът на холдинга в икономиката на България е около 800 млн. евро, каза Ахмед Кърман. По думите му "Шишеджам" развива дейност вече в 14 държави и има 22 000 служители.

"Чести и удоволствие е да присъствам на поредната инвестиция в България. Достигнали сте етап, в който всяка година може да получавате наградата "Инвеститор на годината", но тя върви заедно с наградата "Работодател на годината", каза министър Караниколов. По думите му работниците винаги ще бъдат най-ценните и затова им благодари. "Благодарение на Вас, България е на пето място в ЕС по икономически растеж и на второ място по ръст на работната заплата. България достига рекордни нива на износ - за първите три месеца на годината имаме 9,5 на сто ръст на износа към ЕС и двуцифрен резултат при износа към трети страни. Държавата прави всички възможно да става все по конкурентна", обобщи министърът на икономиката.

Емил Караниколов: България достига рекордни нива на износ

Подмяната на съоръжението в завода в Търговище се извършва за първи път от изграждането на завода през 2006 г. Капацитетът на пещта е 725 тона стопено стъкло за 24 часа. Въведена е и нова инсталация за охлаждане с нулеви загуби на вода. Тя ще поддържа изправността на новата пещ, чиято температура вътре достига средно 1 600 градуса, обясниха от ръководството на завода.

В заводите на "Тракия глас България" край Търговище работят общо четири пещи. Средната продължителност на живот на подобно съоръжение е средно 12 - 14 години.
 
БТА