/ БТА
Ресорната парламентарна комисия не прие бюджета за отбрана, предава БНТ.

Това потвърди и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев след заседанието на комисията. 

От ДПС и "Възраждане" гласуваха "въздържали се", а "Има такъв народ" бяха "против".

Мирчев обясни, че голяма част от депутатите са гласували „против“, без да дадат конкретни аргументи. Предполагам, че една от причините е не достатъчно големият процент за отбрана от БВП на страната. Той припомни, че страната ни трябва да достигне бюджет за отбрана в размер на 2 % от БВП, което не е постигнато към момента.

Министър Тагарев потвърди: България ще изпрати военна помощ за Украйна

"В проектобюджета са предвидени пари за патрулните кораби, за ново въоръжение, но за съжаление още не можем да изпълним като бюджет, армия, проектите, за които могат да бъдат отделени пари", заяви Мирчев.

Мирчев посочи, че на заседанието на Комисията по отбрана не е коментирана военната помощ, която страната ни ще предостави на Украйна, след посещението на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Той допълни, че въпросът е в прерогативите на Министерския съвет. Помощта, която евентуално ще бъде изпратена за Украйна в т.нар. втори пакет, равностоен като обем на първия пакет, е много ниска стойност - около 20 млн. лв., каза той. По думите му Украйна е купила оръжие за около 5 млрд. лв. от България от началото на войната, а ние сме подарили за 20 млн. лв. Тоест тези 5 млрд. лв. са влезли в българската икономика, а ние сме предоставили помощ за 20 млн. лв., коментира още той. 

"3 млрд. 209 млн. лв. са заложените разходи за отбрана в Бюджет 2023", заяви преди ресорната парламентарна комисия военният министър Тодор Тагарев.

Постигната е задачата заделените средства да са 2% от БВП.

По пера министърът на отбраната обясни, че са заложени 33 млн. лв. за попълване на незаети щатове.

19,7% от общия щат в армията не е зает.
БНТ