Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов / БГНЕС
Не снаряди и оръжия, а мирни преговори и диалогът са ключът към решаването на конфликта в Украйна. Това заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" в декларация от името на формацията. Поводът за казаното е заявената готовност на кабинета България да се включи в инициативата на ЕС за военна помощ за Украйна.

Пред "Политико" министърът на отбраната на България Тодор Тагарев заяви, че страната ни иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, за да продължи битката си срещу войските на Москва. 

Тагарев: България иска да се присъедини към клуба на ЕС за боеприпаси за Украйна


През май страните от ЕС финализираха споразумение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март следващата година. Те се съгласиха да предоставят боеприпасите незабавно от собствените си запаси и разходите на страните членки да бъдат частично възстановени. Споразумението предвижда един милиард евро за тази част от плана и още един милиард за програма за съвместно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на собствените запаси.

Европейската комисия също така предложи инициатива на стойност 500 милиона евро за заздравяване на европейските способности за производство на оръжия и за постигане на тези цели.

Тодор Тагарев говори, че ще бъдат предоставени медицински кадри евентуално за военния конфликт в Украйна – това вярно ли е, или не е. БСП поиска министърът на отбраната да бъде извикан в Народното събрание още днес и да даде обяснение.

Като част от тези усилия Европейската агенция по отбрана започна проект за съвместно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или директно изпращане в Украйна.
Николай Трифонов/БТА