От хан Аспарух и Априлското въстание избираха на изпита по история в СУ
От хан Аспарух и Априлското въстание избираха на изпита по история в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

„Основаване и начално развитие на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел” и „Априлското въстание - 1876 година” са двете теми, които бяха изтеглени на предварителния изпит по история на България в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На изпита се явиха над 2600 кандидати. Те сами можеха да изберат по коя от двете теми ще пишат.

За първи път на този предварителен изпит се теглят две теми, времето за писане е 4 часа, вместо досегашните 5, а при получаване на задоволяваща ги оценка, кандидатите могат да не се явяват на редовния изпит през лятото.

Два часа преди да бъдат изтеглени вариантите на изпитна тема официалният вход на Ректората беше окупиран от кандидат-студенти. Пред Дарик повечето от тях изразиха предпочитания за тема, свързана със Средновековието и Възраждането или най-нова българска история.

Виолета Иванова от Самоков изтегли темите, между които трябваше да избират явилите се на предварителния изпит по история.

Деканът на Историческия факултет Пламен Митев увери, че са взети мерки срещу преписване и подсказване и добави:

„За съжаление техниката непрекъснато се развива. През последните години имаше разни опити с технически средства. Освен традиционните форми на „пищови” – както ние ги наричаме, писмени цели страници от учебници, или навити на рулца помощни материали, масово се използваха мобилни телефони. Аз се надявам, че в Софийския университет ще попаднат хора, които знаят, а не които ще разчитат на техническите помощни материали.

След края на изпита стана ясно, че 8 кандидат-студенти са хванати да ползват помощни средства по време на предварителния изпит по история в Софийския университет, който се проведе днес. В седем от случаите става дума за традиционно преписване от хартиени „пищови", а при осмият е подсказвано от мобилен телефон, като кандидат студентът е приемал чрез слушалка в ухото си. Това съобщи за Дарик Камен Ковачев, ръководител на отдела за връзки с обществеността в университета.

Какво очакваха кандидат-студентите да им се падне на изпита и останаха ли доволни от темите чуйте от репортажа в звуковия файл