/ БТА
От парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще се явят в раширен състав на свиканите от президента Румен Радев консултации за съставяне на правителство. Това обяви в кулоарите на парламента Томислав Дончев

"Относно свиканите утре консултации, ние ще се явим. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор. Първата, разбира се, основната, шансовете, възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и на правителство в рамките на този парламент. Наред с това ние считаме, че има и други важни теми-бюджет за 2023-та, с каква бюджетна технология се подхожда, титулярен бюджет, удължаване на бюджета за 2022 година, параметри в него. Разбира се и други теми, включително и темата енергетика", категоричен бе Дончев. 

"Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, считам, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс, защото в противен случай опцията "бързи избори", би произвела сегашната ситуация и ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме поставени в момента", категоричен бе Дончев.

Радев обяви кога започват консултациите

"Единствената разлика, която би се отразила в отлив от подкрепа на някои политически сили е темата за отговорността. Кой ще е виновен за неспособността на това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство", обясни Дончев. 

"Считам, че на това Народно събрание трябва да му бъде даден шанс", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

Дончев е обясни, че по-добър вариант за него е удължаване на бюджета за 2022 година до месец март-април догодина, вместо приемане на друг базов бюджет. 

"Разговорът за пълноценен бюджет, с политики, без значение в коя сфера, трябва да се води, когато има такова правителство", категоричен е Дончев.