/ БГНЕС
Акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще подейства дисциплиниращо, уверен е социалният министър
От февруари изплащат новата финансова помощ за хората с увреждания
100373
От февруари изплащат новата финансова помощ за хората с увреждания
  • От февруари изплащат новата финансова помощ за хората с увреждания
Първото плащане на новата финансова помощ за хората с увреждания, която влезе в сила от началото на тази година, ще започне на 12 февруари, по банков път, и след 15 февруари чрез пощенските клонове, съобщи социалният министър Бисер Петков.
 
Около 640 000 ще получат финансова помощ с новия закон за хора с увреждания

Той припомни, че за около 500 000 лица, които до момента са получавали интеграционни добавки по стария закон, не е нужно подаването на заявления за новата помощ. Други над 50 000 души, които не са получавали такива добавки, вече са кандидатствали в Агенцията за социално подпомагане за финансовата помощ по новия закон за хората с увреждания.
 
По повод призивите за изплащане на помощта за януари през този месец Бисер Петков посочи, че това няма как да се случи, тъй като в рамките на януари се превеждат помощите за декември.

Отпускат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания

Социалните дирекции ще работят за възможно най-ранно изплащане на новата финансова подкрепа за хората с увреждания, полагаща им се за януари. Това ще стане на 12 или 13 февруари, въпреки че стандартно помощите се изплащат след 15-то число на месеца, следващ месеца, за който се отпуска помощта.
 

БГНЕС


С намален доход през януари остават пенсионерите, които досега са получавали четвъртинката от социалната инвалидна пенсия, и която им беше спряна от началото на годината, припомни Бисер Петков, но уточни, че всички останали ще получат помощите си за декември.
 
Работа за хора с увреждания - почти мисия невъзможна

Новата финансова помощ се отпуска за период, равен на срока на валидност на телковото решение, а когато то е пожизнено, срокът е 5 години. До края на март размерът на помощта ще зависи от вида и степента на увреждането, а от началото на април, след изтичане на срока на ТЕЛК, човек ще се явява първо пред комисията за освидетелстване, а след това ще му се прави индивидуална оценка на потребностите, която ще дава право на подпомагане.
 

БГНЕС


"Всяка една система, колкото и да е съвършена, може да има дефицити и злоупотреби при нейното прилагане", заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод разследваната от МВР, прокуратурата и НОИ престъпна схема с фалшиви решения на ТЕЛК.
 
Гешев за ТЕЛК-овете: Стотици милиони изтичат в пясъка

Според Петков, действията на прокуратурата ще "действат дисциплиниращо на всеки, който се опитва да изкара пари" от подобна схема. Социалният министър припомни, че още през 2017 г. е предложил да бъде променено законодателството, с което да се въведе нова "експертиза за работоспособност", но идеята му не е получила политическа подкрепа, както и подкрепа от страна на организациите на хората с увреждания.