Датата на следващите предсрочни парламентарни избори вече е известна. Мандатът на това служебно правителство изтича следващата седмица. Последните месеци се изговориха много думи, редуваха се обвинения и обещания, а хората очакват решения и действия. Ако всеки върши работата, за която е избран или назначен съвестно и с мисъл за другите, ще живеем в държава, в която факторът небрежност ще е изолиран случай. Знаем много добре, че проявите на небрежност са тези, които причиняват щети, които понякога са с фатален край. Това каза в началото на заседанието на Министерския съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.



Предстои ни да одобрим допълнителни средства в рамер на 73 млн. лв. в подкрепа на услугата "обществен транспорт" в цялата страна. В резултат на това решение от 1 февруари до края на годината, всички деца на възраст до 10 години ще пътуват безплатно в градския и междуселския транспорт, а за учениците отстъпката ще се увеличи от 20 на 70%. Намалението за цената на картите за възрастните хора ще е с допълнителни 20% или общо 40% по-ниска цена, информира Донев.

След заседанието служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обяви, че средствата са одобрени и от 1 февруари всички, които засяга намалението, ще могат да се възползват от него.

Размерът за финансиране е на стойност 73 млн. лв., като те са събрани от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас, посочи Алексиев.

Държавата е взела решение да увеличи и компенсацията на нерентабилните линии.

Всички тези мерки, по думите му, следва да увеличат използването на градския и обществен транспорт. Алексиев посочи, че групите, които те обхващат, са най-уязвими.

На въпрос има ли опасност София да остане без градски транспорт, Алексиев отговори, че Столична община си има право на собствена политика по отношение на транспорта. "За мен е учудващо това, което разбирам, че Столична община е взела решение да субсидира пътуването на пенсионерите в градския транспорт". Според Алексиев това е важно, но той посочи, че е прекалено популистка мярка, след като държавата субсидира пътуването на пенсионерите с 20%, а Столична община е решила да добави още 60% към тях, което според него ощетява други звена на градския транспорт.

Влизат в сила новите карти за градски транспорт в София (СПИСЪК)

Виждаме, че когато всеки върши съветно работата, за която е избран, има резултати за хората, подчерта премиерът.


 
Таня Тодорова/БТА