/ iStock/Getty Images

Софийският градски съд наложи на Росен Маринов постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Той бе арестуван тази седмица след акция на прокуратурата и ДАНС. Обвинението срещу Маринов е, че предложил подкуп от 100 000 лева на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров, за да бъде уредена сделка с катери.

След близо два часа заседание съдът реши, че Маринов остава в ареста с мотива, че има обосновано предположение за авторство на престъплението, в което е обвинен, независимо от това, че няма опасност да се укрие.

Преди началото на заседанието Маринов заяви, че най-вероятно е бил използван, за да бъде премахнат от своя пост заместник-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа, който подаде оставка. Според Маринов бившият заместник-министър няма роля в този случай.

По думите на Маринов държавата му дължи два милиона лева от неизплатени спечелени търгове. Поръчката за доставка на катери е била спряна с мотив, че липсват пари за такива доставки, допълни бизнесменът, който е предложил плащането на катерите да стане догодина. Росен Маринов твърди още, че в деня на задържането му е носел в себе си около 200 лева.

Решение на СГС може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Окончателният съдебен акт на Върховен касационен съд от 18.04. 2013 г. оставя в сила решението на Софийски апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010 г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Росен Маринов и Раиф Мустафа са оправдани.