Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ
Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ / снимка: БГНЕС
Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ
73088
Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ
Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ
  • Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ
  • Орешарски да слуша жена си за здравния сектор, съветва депутатка от ГЕРБ

Премиерът Пламен Орешарски да се вслуша в съветите на съпругата си, която работи в здравния сектор, за да разбере какво е състоянието му в действителност. Този съвет даде на премиера депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова по време на вота на недоверие заради финансовата политика на кабинета.

Според Дариткова системното недофинансиране на здравния сектор се задълбочава, а годината управление на кабинета е изгубила време за реформи, от които са изгубили и пациентите, и хората, заети в сектора.

"Знам колко лесно и този сектор се използва за трупане на политически дивиденти. Управляващите са виртуози в това отношение. Факт обаче е, че несправянето е налице. Факт е, че Европейската комисия каза и критиките й са най-сериозни в това отношение, че секторът е един от най-нереформираните. Това, че в отчетите е написано, че всичко е прекрасно и че са свършени куп неща е абсолютно заблуждаващо. Съветвам премиера Орешарски да слуша повече съпругата си, която също работи в сектора и да взема пример от лидера на партията мандатоносител, защото вас системно ви заблуждават. Всъщност - защото по делата им ще ги познаете - нерешените проблеми ще се върнат като бумеранг", каза Дариткова.

Тя изрази съжаление, че формално "друг пазарлък ще измете" управляващите от власт. Загубихме цяла година, безвремие, безидейност и безрезултатност в здравеопазването, каза шефката на здравната комисия в предишния парламент.

От своя страна здравният министър Таня Андреева отново припомни изгубения милиард за здравеопазване при правителството на ГЕРБ. Андреева допълни, че дори и като опозиция партията на Бойко Борисов е можела да подпомогне сектора, ако не блокираше промени в законодателството, които да го извадят от кризата.

"Жалко, че отново трябва да повторим, че през 2010 година 1 500 000 000 лева от бюджета на НЗОК бяха прехвърлени, както държат от опозицията да бъде споменавано в държавния бюджет", каза Андреева и напомни, че това са пари за лечебните заведения. Тя напомни, че в същото време през 2010 година не са били изплатени надлимитните задължения на лечебните заведения за болнична помощ, заради което част от тях са завели искове към НЗОК за разплащане на тези дейности. "От какво бяхме лишени? Бяхме лишени от две неща: първо, болниците затънаха в дългове, тъй като не беше адекватно финансирана тяхната дейност, второ, този милиард и половина не даде възможност да се пристъпи към реформа по отношение на изграждане на втори стълб, защото всички си спомняме защо бяха увеличени здравните вноски от 6 на 8 на сто и от всичко това загубиха пациентите и българските лекари", каза здравният министър.