Оправдаха Марио Николов по делото „САПАРД”
Оправдаха Марио Николов по делото „САПАРД” / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Оправдаха Марио Николов по делото „САПАРД”
56722
Оправдаха Марио Николов по делото „САПАРД”
  • Оправдаха Марио Николов по делото „САПАРД”

Оправдателни присъди постанови Софийският апелативен съд за Марио Николов, съпругата му Марияна, Людмил Стойков, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД.

Съдията докладчик по това дело Калин Калпакчиев, който е и новоизбран член на ВСС, обясни като мотив за присъдата, че събраните нови доказателства по това делото показват, че не е установено те да са извършвали финансови преводи-субсидии по програма САПАРД от сметката на дружествата бенефициенти, т.е, че няма данни за извършени престъпни финансови сделки. След назначените нови експертизи е установено, че тези преводи са извършени от други физически лица.

Друг мотив за решението на съда е, че е установено, че подсъдимите нямат връзка помежду си и не са участвали в организирана престъпна група, обясни съдия Калпакчиев. Мотивите на съда ще бъдат обявени преди встъпването на съдия Калин Калпакчиев като член на Висшия съдебен съвет на 3-ти октомври.

Изключително грандиозен успех за българското правосъдие, така защитникът на Марио Николов адвокат Менко Менков коментира днешната оправдателна присъда:  „Присъдите се постановяваха в първите инстанции, докато не беше събран пълният доказателствен материал, при непълно изясняване на фактическата обстановка и при една изключително нервна обстановка на влияние от страна на различни фактори за осъдителни присъди. Никога не сме спирали да вярваме, че това дело има един-единствен изход - само оправдателна присъда".

В сряда прокуратурата поиска осъдителни присъди за подсъдимите.

По делото „САПАРД" на първа инстанция Марио Николов беше осъден на 10 години затвор, а Людмил Стойков получи оправдателна присъда.