Опозицията против промените в Закона за партиите на БСП
Опозицията против промените в Закона за партиите на БСП / Sofia Photo Agency

Опозицията в парламента се обяви против промените в Закона за политическите партии, внесени от управляващите, защото с тях не се решавал въпросът с купуването на гласове. Мнозинството контрира, че с поправките се прави опит да се преодолеят сериозни недостатъци при финансирането на политическите формации.

Според заместник-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова със забраната за финансиране на партиите от юридически лица и поставянето на таван за дарения от физически се улесняват фирмите. Ако един бизнесмен желае да вложи пари в дадена партия, той ще го направи много по-лесно през физическо лице, каза Михайлова. По думите й в проектите на БСП и НДСВ няма разписан ясен механизъм за контрол на финансирането на формациите.

Мая Манолова от левицата контрира, че партиите ще трябва да посочат произхода на средствата и да имат публичен регистър на дарителите си.

Според Екатерина Михайлова основен проблем е купуването на гласове и той трябва да се реши с поправки в изборното законодателство, като се лиши от участие в избори партия, уличена в купуване на гласове.

Илко Димитров от БНД поиска да отпаднат таваните за дарения, като се увеличат санкциите за нарушения.

Любен Дилов-син от ОДС коментира, че от Европейския съюз ще ни се изсмеят, като научат за изискването за публичен регистър с трите имена и адресите на членовете на дадена партия. Ако искате да добавим да се водят и разпечатките от телефонните им разговори, пошегува се той.

Дискусията по внесените общо седем проекта за промени в Закона за политическите партии на първо четене ще продължи утре.