/ БГНЕС
След срещата ще стане ясно дали ДПС ще подкрепи левицата в желанието ѝ да събори кабинета
Започна срещата между представители на „БСП за България“ и ДПС, на която двете опозиционни партии обсъждат предстоящия вот не недоверие към правителството, иницииран от левицата.

Срещата е част от поредицата разговори, които БСП поиска да проведе с колегите си ДПС, „Воля“ и независимите народни представители, за да потърси подкрепа за събаряне на кабинета, заради политиката му в областта на околната среда и водите.

Български ВиК холдинг ще обединява всички държавни дружества

„Този вот е изключително навременен и се надявам той да бъде успешен, защото проблемите в сектора са толкова много, че можем да кажем, че се застрашават животът и здравето на българските граждани“, заяви в началото на разговорите депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Ревизоро: Ще обиколя всички язовири

Според левицата оставката на екоминистърът Нено Димов, който се раздели с поста си заради водната криза в Перник, е само „частичен успех“, който „не удовлетворява“ опозицията. „Тук говорим за конкретни разкрития, касаещи нерегламентираното депониране на боклуци на българска територия. Виждаме, че замърсяването на въздуха става една от основните новини за българските граждани“, каза още Стойнев.

Опозицията видя палеативни мерки в смяната на екоминистъра

Останалата част от разговорите ще се проведат при закрити врата, а по-късно през деня двете политически сили ще дадат специален брифинг, на който ще оповестят резултатите от тях.

Простите сметки показват, че ако всички, които се обявяват за опозиция се консолидират, вотът може да мине, а кабинетът – да падне. За това са нужни 121 гласа в пленарна зала, а всички, поканени на разговори, са събират общо 124.