Бойко Борисов Министерски съвет
Бойко Борисов Министерски съвет / БГНЕС
Борисов нареди проверки на вноса и износа на боклук, мисли за мораториум
Създава се български ВиК холдинг, който ще бъде принципал на всички водни дружества с държавно участие. Това решиха министрите в началото на заседанието на правителството.

Ревизоро: Ще обиколя всички язовири


Целта е дългосрочно устойчиво финансиране на отрасъл ВиК и свързаните с това стратегически цели и гарантиране на качествени ВиК услуги, обобщи регионалният министър Петя Аврамова.

Българският ВиК холдинг ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева, който ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на МРРБ.

Избраха временен управител на ВиК-Перник

Правата на държавата ще се упражняват от регионалния министър. Той ще има надзорен и управителен съвет. Холдинговото дружество ще осъществява общи услуги по управление и контрол, уточни Аврамова.

Във връзка с водната криза премиерът посочи, че е имало градове, които умишлено не искали да се включат в проектите, а в Перник водният цикъл трябвало много отдавна да бъде завършен.

В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов даде и още две задачи на министрите. Първата е свързана с вноса и износа на боклук, а другата с ВЕЦ-овете, които ползват питейна вода.

ВЕЦ "Бебреш" отхвърля обвиненията на кмета на Ботевград, че източва язовир Бебреш

„До другата сряда още две задачи. Първата – вноса и износа на боклук. Да, имаме брюкселски директиви, да видим какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. Да ми го гарантирате и с Емо Караниколов – всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, а след това производството на ток. Много е важно за енергетиката, но не може да е за сметка на питейната вода“, заръча Борисов.

Министърът на икономиката подкрепи решението за ВиК холдинг, като посочи, че това ще е начинът за по-добро управление.

Новият екоминистър Емил Димитров пък заяви, че има налични европари за подобряване на системата, които обаче не се усвоявали. За Перник те били над 104 млн. лв., а срокът за усвояването им изтича през 2023 година.

Главният прокурор възложи проверка на значимите язовири в страната

По-късно обаче от по-малкия коалиционен партньор обявиха, че гледат предпазливо на тази идея. „Първата добра новина е този 1 млрд., тъй като всеки лев от ВиК системата е изключително важен. В национален план тя е изключително амортизирана. Има недостиг от порядъка на 11 млрд. лева финансиране за следващите години, за да я доведем до нормално европейско ниво“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

„Същевременно, ако се създаде холдинг, трябва да влезем в подробности. Ако той само разпределя пари – добре, но ако събира пари от едни дружества, за да даде на други, се губи справедливостта“, смята той.

Според него, за да бъде оценена идеята като добра или лоша, е необходимо тя да бъде развита в подробности, но има все пак крие рискове.