/ Лалка Димитрова, DarikNews.bg
Бургаският окръжен съд разреши на подсъдимия Бенчо Бенчев - бизнесмен и общински съветник, обвинен в укривателство на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо временно да напусне еднократно пределите на Република България за срок за връщане до 7 юли, за преглед и консултация в болница в Истанбул.

Окончателно: Бенчев няма да пътува в Турция

Срещу подсъдимия Бенчо Б. е внесен обвинителен акт, с който му е повдигнато обвинение за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Спрямо подсъдимия в хода на досъдебното производство е била взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, както и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

Видно от материалите по делото, Бенчев Б. е диагностициран с тежки заболявания. Същият е бил лекуван нееднократно в болнични заведения в Република Турция до момента на вземането спрямо него мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“.

Прокуратурата: Защо съдът пусна Бенчо Бенчев да пътува в чужбина

С оглед на това, Бенчо Б. е преустановил посещенията си там. От представената в последното съдебно заседание пред първоинстанционния съд Епикриза, се установява, че спрямо подсъдимия междувременно е било предприето лечение в Неврологичното отделение на УМБАЛ-Бургас, като след изписването му бил насочен към допълнителни изследвания в Неврологична клиника в Република Турция, които не могат да бъдат осъществени в тази болница.

Според въззивната инстанция действително, е налице уважителна причина, предвид здравословното състояние на подсъдимия, на същия да бъда разрешено да напусне пределите на Република България с цел посещение на медицинско заведение в Република Турция, където, видно от материалите, са били привеждани дългогодишни изследвания и лечение в предходен момент, и където, според лекарите, следва да бъдат направени.

Водят Митьо Очите на разпит в Бургас на 1 април

На следващо място, едно от престъпленията, за които е предаден на съд, е тежко по смисъла на закона, но само на това основание не може да бъде оставено без уважение искането за лечение. За обезпечаване на участието на Бенчо Б. в процеса е взета и друга мярка за процесуална принуда, а именно мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

Мярката за процесуална принуда се прилага спрямо подсъдимите лица с цел гарантирне на законосъобразно и своевременно приключване на процеса, но не следва да се превръща в своеобразна санкция.

Правилно е бил и определен срок, като целесъобразно е посочена като крайна дата за завръщане на подсъдимия в България, датата, предхождаща тази, за която е насрочено следващото съдебно заседание, в което ще се извършват съдебно - следствени действия пред първоинстанционния съд. Определението на Окръжен съд е окончателно.