ОЦК с основен принос в ръста на делата в Окръжния съд в Кърджали
ОЦК с основен принос в ръста на делата в Окръжния съд в Кърджали / снимка: DarikNews.bg, архив, Кърджали

С близо 1000 повече в сравнение с предходната година са  постъпилите дела в Окръжния съд в Кърджали през 2012 г., отчете председателят му Георги Милушев. По думите му най-голям принос за този ръст има Районния съд в Кърджали, като заслугата за това е на освободените и напуснали работниците от Оловно-цинковия комбинат. Само на тях им са издадени 900 изпълнителни листа, като някои от хората са имали по две-три дела, уточни Милушев.

През 2012 г. в Окръжния съд в Кърджали са постъпили 6597 дела, докато през предходната година броят им е бил 5866. От тях гражданските дела за 2012 г. са 5043, докато през 2011 г. те са били 3898.

Значителен спад на наказателните дела отчете съдия Милушев. Според него това се дължи и на намаляване на броя на населението.

Сред делата той открои тези, свързани с транспортни престъпления. Заведените дела по този параграф са 192, като осъдителните присъди са с три по-малко. При близо половината от тях, се е прибягнало до споразумения. Има три ефективни присъди за управление на МСП след като веднъж е било отнето това право. „Това са систематични нарушители, залавяни повече от 10 пъти в нарушение и са били осъждани по веднъж на пробация и условна присъда”, уточни Милушев