Очаква се затопляне и активно снеготопене
Очаква се затопляне и активно снеготопене / netinfo

Предупредителни писма за предстоящо затопляне и очаквано снеготопене изпрати Басейнова дирекция Плевен до областните управители, кметовете на общини и до областните дирекции „Гражданска защита”.

Според постъпила в дирекцията информация на НИМХ се очаква на 21 и 22 януари максималните температури в повечето райони да са от 9 до 14 градуса, в отделни места – до18 – 19 градуса. На 23 януари ще се създадат условия за превалявания – отначало от дъжд, по–късно от сняг, като температурите ще се понижат.

На областните управители, кметовете и дирекциите “Гражданска защита” са направени предписания за осигуряване проводимостта на речните корита, поддържането на предписаните свободни обеми в язовирите, осигуряването на технически изправно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, както и на проводимостта на речните корита в участък до 500 м под язовирната стена.

Трябва да се осигури и нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в населените места. На кметовете е дадено и предписание за уведомяване на концесионерите на общинските язовири, за спазване на Закона за водите и утвърдените аварийни планове за действия при опасност от наводнения.