Една от оцелелите пътнички във фаталния автобус вече ще празнува рождения си ден на 25 август - датата, на която загинаха 17 души край Своге. Пред NOVA Лидия Филипова от Войняговци разказа, че пенсионерите се чувствали спокойни да пътуват с шофьора Григор Григоров.
 
Жената е най-леко пострадалата от катастрофата в събота. Разминава се само с натъртвания: "Под щастлива звезда ли съм родена или някой ме пази, но просто осъзнавам, че съм щастливка".

След трагедията край Своге: Част от пострадалите все още са с опасност за живота

Във фаталния ден се возила на четвъртата седалка зад шофьора. Настроението в автобуса било приповдигнато: "Смеем се, пеят бабите, акордеонистът си подсвирква. Всичко беше ОК. Направи един завой, надолу се спусна и след това веднага вдясно сви автобусът. Валеше силно. Сякаш се качи на нещо или влезе в дупка, не знам точно. Инстинктивно се хванах за седалката и може би това ми е помогнало”, разказва Лидия.
 
Една от оцелелите жени успяла да се обади за помощ на 112. През това време шофьорът на автобуса Григор Григоров започнал да вади хора. След това дошли пожарникарите.

Всичко за катастрофата можете да прочетете тук
 
Лидия била близка с всичките загинали. Членувала в пенсионерския клуб на Световрачене от години: "Много хубаво си изкарахме. Даже вчера им пристигна трета награда. Уж в Лакатник да спрем, нямаше къде да отбие шофьорът. В Своге щяхме да спираме, но като заваля силен дъжд, решихме да не ни мокри. Ако бяхме спрели, може би нямаше да стане това нещо, но откъде да знаеш. Трагедия!"

Пенсионерите пътували често с шофьора Григор Григоров и се чувствали спокойни с него: "Много е коректен човекът. Че малко по-бързо е карал, не знам, аз не мога да констатирам. Колани няма, не сме слагали".
nova.bg