Объркали диагнозата на болен от морбили, заразили се още 12
Объркали диагнозата на болен от морбили, заразили се още 12 / БГНЕС
Объркали диагнозата на болен от морбили, заразили се още 12
19190
Объркали диагнозата на болен от морбили, заразили се още 12
  • Объркали диагнозата на болен от морбили, заразили се още 12

Заради 13 случая на морбили имунизират извънредно жителите на пет общини в Североизточна България.

 

Първият болен е от село Подайва, община Исперих, съобщи д-р Йорданка Николова от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Разград. Мъжът потърсил медицинска помощ, но докторите, към които се обърнал, не успели да диагностицират заболяването „морбили”. Междувременно 12 контактни също се разболели.

 

„През последните години случаите на морбили в България са единични и са внесени от чужбина, затова медиците не са успели да поставят точната диагноза”, обясни д-р Йорданка Николова от РИОКОЗ - Разград.

 

В конкретния случай 24-годишен гастърбайтер от село Подайва, община Исперих, се върнал от Германия заразен, разболял се на четвъртия ден. Докато търсел лечение, заразил, без да знае, още няколко души. През контактните се разболели и хора, които не са се срещали с него. Диагнозата е поставена в шуменската болница, където се лекували две жени от село Изгрев. Междувременно всички са оздравели. В заразно отделение на МБАЛ-Исперих с морбили е само 11-месечно дете от село Вазово. То се заразило от деца, с които лежало в друго отделение на исперихската болница.

 

Извънредна имунизация е разпоредена от здравния министър в пет общини в Разградско, Шуменско и Силистренско, съобщи д-р Николова. Ваксинацията ще е безплатна, ще обхване всички на възраст от 13 месеца до 30 години. Поставянето на ваксини в двете разградски общини Исперих и Самуил ще започне в края на седмицата, междувременно здравната инспекция ще извърши инструктаж на общопрактикуващите лекари от региона относно симптомите на дребната шарка.