Обсъждат ограничения за товарните автомобили в центъра на София
Обсъждат ограничения за товарните автомобили в центъра на София / netinfo

Намаляване на максимално допустимата маса за товарните автомобили, които имат право да преминават през широкия център на София, е една от мерките, предложени от общинския съветник от БСП Росен Малинов. Докладът, който ще бъде разгледан на заседание на Столичния общински съвет този четвъртък, залага промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община.

Забраната за влизането на товарни автомобили между 7 и 21 часа важи за цялата централна зона в столицата и за всички автомобили над 8 тона, вместо досегашните 15 тона.

Предложението включва и промяна на таксите, според които общинската дирекция „Транспорт" ще извършва превози по изключение: в зони, забранени за влизане на товарни автомобили таксата става 50 лева, а за улици, забранени за моторни средства – 40 лева на превозно средство. Според вносителя на доклада мерките ще ограничат движението на тежки автомобили и строителни машини в широкия център на София, които създават задръствания и разрушават пътната настилка.