Обсъждат да повтарят ли учениците от първи до четвърти клас
Обсъждат да повтарят ли учениците от първи до четвърти клас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат да повтарят ли учениците от първи до четвърти клас
73138
Обсъждат да повтарят ли учениците от първи до четвърти клас
  • Обсъждат да повтарят ли учениците от първи до четвърти клас

Въпросът с повтарянето на класове на учениците от 1 до 4 клас е тема, която много се дискутира сред учители, родители и ученици. Това обяви образователният министър Анелия Клисарова. По думите й най-много мнения в анкетата за образователните реформи, която министерството публикува за гласуване, сочат, че в първи и втори клас не е необходимо да има такива строги санкции за учениците, но от трети и четвърти клас правилата трябва да са по-строги.

По думите на министър Клисарова повечето хора се обединяват около мнението, че децата в първи и втори клас са твърде малки за санкции като повтаряне на годината.

„Много се дискутира въпросът за повтарянето на учениците между първи и четвърти клас. До кой клас трябва да повтарят и трябва ли от четвърти, ако не са достатъчно подготвени, да отидат в пети? Психолозите са на едно мнение, учителите - на друго, родителите също са раздвоени. Може би най се обединява мнението, че първи и втори - не, но вече от трети и четвърти трябва да бъдем по-строги. Много интересно е как трябва да бъде регламентът за частните занимални, че те трябва да имат много по-строг контрол и че трябва да имат някакъв регистър на тези частни занимални. Там повече от родителите се притесняват за това. Те искат да имат гаранция за качество на своите деца", допълни тя.

Клисарова заяви, че директорите на училища трябва сами да преценяват колко паралелки първи клас да има, за да останат достатъчно помещения за задължителните занимални:

„Това е желанието на директорите и на учителите - да има повече паралелки и повече ученици. Колкото повече ученици запишат чрез делегирания бюджет, те получават повече средства, затова не оставят свободни помещения за занималните. Би следвало всеки директор да вземе оптималното решение за своето училище", каза още образователният министър.

Анелия Клисарова отказа да направи оценка на своето управление и заяви, че тя трябва да бъде дадена от хората.