Обстановката в Гълъбово остава критична, нивото на Сазлийка пада
Обстановката в Гълъбово остава критична, нивото на Сазлийка пада / снимка: Общинска администрация
Обстановката в Гълъбово остава критична, нивото на Сазлийка пада
49886
Обстановката в Гълъбово остава критична, нивото на Сазлийка пада
  • Обстановката в Гълъбово остава критична, нивото на Сазлийка пада

Обстановката в старозагорската община Гълъбово, където вчера бе обявено бедствено положение, остава критична. Дигите на река Сазлийка са укрепени и няма опасност от преливане, каза областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. Отрицателните температури, обилният снеговалеж и силният вятър са влошили положението в почти всички населени места в района. Няма електричество в повечето села и в част от града.

След като вчера река Сазлийка излезе от коритото си, днес нивото на водата в най-засегнатото село Обручище спада, съобщи за Дарик областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. Всички хора от селото са евакуирани и настанени при близки и роднини. Има оборудвани помещения и готовност, ако се наложи евакуация на други. БЧК е готов да раздаде облекла и завивки. Засега това не се налага. Всички хора, живеещи близо до река Сазлийка, са предупредени да отидат при близки далеч от реката с превантивна цел.

Снощи положението при дигата в град Гълъбово е била критична. Водата е била на 15-20 сантиметра от критичното ниво да прелее, но равнището вече е спаднало. Водата вече се е оттеглила и от пътя Обручище - Медникарово, той е отворен и проходим.

Положението отива към нормализиране, каза областният управител. „Не е такова каквото беше вчера", направи уговорка той.

Очаква се водата да се оттегли още малко, за да започне изпомпване на водата от къщи и дворове. Вчера са били наводнени имоти, като повечето от тях са дворове. В момента водата там намалява, а благоприятното е, че и не вали.