/ Технически университет-Варна
Има плагиатство в дисертациите на ректора на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев. Това сочи докладът на Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката, сформирана по силата на промените в Закона за академичния състав, обяви един от членовете на комисията проф. Венцислав Динчев от Археологическия институт с музей към БАН.

Официално уличиха в плагиатство ректор на варненски университет, той ще търси правата си в съда

Въз основа на това решение през следващата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев ще издаде заповед за отстраняването му от поста и за назначаване на временен ректор, заяви зам.-министърът на образованието Петър Николов.

"На места в текстовете на дисертациите на Росен Василев съвпадението с чужди дисертации е до 100% и щом няма цитиране", това е плагиатство, каза още проф. Динчев. Заповедта на министъра за отстраняване на ректора на ТУ Варна може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, уточни професорът по административно право Дончо Хрусанов, който също е член на комисията по академична етика.