Обмислят глоба, ако не отидем на профилактичен преглед, както и мотивация, ако си направим такъв. Например, освобождаване на опреден брой здравни вноски.

„Процентът от пациентите, които идват доброволно на профилактичен преглед, е около 50. Това са хора, които са запознати с възможностите, които предлага здравната система за профилактика и превенция на тяхното здраве. Няма как на нас лекарите да ни бъде вменена и законодателна, и административна функция”, обясни в ефира на „Събуди се” д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар.

„Не мога да си обясня докога държавата ще вменява всякакви отговорности на общопрактикуващия лекар. Ако се приеме, че ние сме тези, които ще изчистят авгиевите обори на здравната система, да кажем, че да, ние сме като един Херкулес, който може да свърши всичко. Но има си законодател, който е създал Закона за здравето. В него са предвидени санкции при неспазването му. Моята работа е, когато пациентът дойде в кабинета, да го прегледам, да извърша необходимите изследвания и да поставя диагноза. Моята работа не е свързана с налагане на глоби. Това ще взриви системата. Отказвам да се занимавам с дейност, която няма нищо общо с лечебната”, обясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС. 

„Продължаваме преговорите за това, че е много по-логично по-голямата част от диагностиката да бъде изтеглена в нашите кабинети. Имам три специалности и не мога да ви назнача едно рентгеново изследване на стомаха. Трябва да ви изпратя на специалист. И започва едно обикаляне по лекарите. И хората казват „Нямам време, ще си платя”. Ако един човек има съмнение за онкологично заболяване, няма да обикаля от специалист на специалист, за да си направи изследване”, допълни Николова.

Повече гледайте във видеото.
NOVA