Лекари, общински болници и производители на лекарства се обявиха против промени в Закона за обществените поръчки, предложени от Финансовото министерство, съобщи NOVA. Текстовете гласят, че Здравната каса ще трябва да провежда обществени поръчки и да сключва договори с болници и аптеки. "Това би довело до хаос и може да остави пациенти без лекарска грижа и медикаменти", предупреждават от здравните среди.

Ако НЗОК започне да сключва договори с болници и аптеки през обществени поръчки, достъпът на пациентите може да бъде ограничен. За това предупреждават от Българския лекарски съюз. „Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира между всички лечебни заведения или общопрактикуващи лекари в София, сега Здравната каса ще му каже: „Да, вие сте осигурен, но ние ви покриваме в тези 3 болници лечението – в останалите си е ваш проблем”, обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС. По думите му това ще доведе до болници за бедни и болници за богати.

И макар че текстовете не са влезли в сила, а са едва на етап „обществено обсъждане“, те вече притесниха и пациентите. „В България нещата стоят така – имаш пари – лекуваш се, нямаш пари – не се лекуваш. Това е”, коментира Петър Пищолов.

По-сериозен ще е проблемът за общинските болници, които и в момента са притиснати до стената, обяснява председателят на тяхното сдружение д-р Неделчо Тотев, тъй като промените в закона може директно да ги закрие. Д-р Тотев е управител и на единственото лечебно заведение в Чирпан – общинската болница. „Нас няма да ни има вече. Ако ние излезем от играта – тогава спешна помощ се пита чий рентген ще ползва, чия лаборатория ще ползва, чии консултантски услуги ще ползва на място тук”, каза той.

Против идеята за промяна в закона се обявиха и производителите на лекарства у нас. „Ако на централно ниво някой се опита да определи от какво количество от даден продукт пациентите ще имат нужда през идната година, ще попаднем или в хипотеза на свръхзакупуване и изхвърляне на количества, или на недостиг. Това сме го виждали – има лекарства до септември”, твърди Деян Денев, директор на
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.
NOVA