Усложнената метеорологична обстановка и трафикът в неделния ден станаха предпоставка за тежки катастрофи и километрични задръствания по основни пътни артерии в страната. В 11 области бе обявен жълт код за обилни снеговалежи и поледици - Видин, Враца, Монтана, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. На много места имаше закъсали товарни автомобили.

Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна

Двама души загинаха при катастрофа на пътя София – Варна, между селата Микре и Голец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч, цитирани от "Фокус". Около 16.00 часа е получен сигнал за удар между два леки автомобила. Загинали са мъж и жена от единия автомобил. Движението бе ограничено в едната пътна лента.

Други двама души загинаха при тежка катастрофа сутринта около 4 часа в Карловско. Лек автомобил „Фолксваген“ се блъснал в дърво на пътя между селата Войнягово и Климент. На място са загинали 39-годишният шофьор и 30-годишен пътник в колата. Според справка в полицейските регистри шофьорът не е имал шофьорска книжка.

Тежка катастрофа в Карловско, двама души загинаха

Шест полета до летище София бяха отменени, а голяма част от останалите закъсняха.
 
ТИР, който се беше завъртял и препречил движението на моторни превозни средства в района на тунел „Топли дол”, посока София, блокираше пропускането на автомобили. То се осъществяваше бавно и заради падналия снеговалеж и мъгла в района.

Жълт код за сняг и поледици - ето къде ще вали най-много

сняг пътна обстановка
БГНЕС

Пътна полиция и АПИ работиха по отстраняването на сходен проблем, възникнал в отсечката между Мездра и Ботевград, където движението беше затворено и в двете посоки.
 
На автомагистрала „Тракия” движението на моторни превозни средства бе възстановено в следобедните часове.

Затворен бе и пътят Кюстендил – Дупница, като алтернативният маршрут за столицата бе през Радомир и Перник.
 
Три часа изчакваха автомобилите на автомагистрала "Хемус" в района на 40 км в посока София. По информация на МВР задръстването в района се дължи на аварирал тежкотоварен автомобил, който към момента е отстранен.

Час и половина отнемаше придвижването от Перник през Драгичево и Владая към София.

199 снегопочистващи машини бяха на терен в София. Затруднено бе движението в посока селата Мърчаево и Кокаляне, временно бе затворен за движение и столичният бул. „Цар Борис III”.

Най-тежка бе ситуацията в района на Благоевград. Там снежната покривка достигна 10 см и предизвика сериозни проблеми, а Агенция "Пътна инфраструктура" призова шофьорите да се въздържат от пътуване по магистрала и в целия участък от София до Благоевград. 

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

сняг пътна обстановка
БГНЕС


Агенция "Пътна инфраструктура" ще санкционира пътноподдържащата фирма на автомагистрала "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес, съобщиха от агенцията. От Областно пътно управление увериха по-рано, че цялата налична техника е на терен, но работата е много и е затруднена от обилния снеговалеж в Кюстендилско.

Пътната агенция и общинските власти обявиха, че полагат всички усилия да почистват основните трасета.

От полицията призоваваха водачите да шофират внимателно и със съобразена с тежките зимни условия скорост.

30 водачи са санкционирани за навлизане по автомагистрала "Хемус" днес в нарушение на забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона, съобщават от ОДМВР-София. Наложената санкция включва глоба в размер от 300 лева, лишаване на водача от право да управлява за срок от 1 месец и спиране на камиона от движение за срок от 3 месеца. Към момента магистралата е проходима при тежки зимни условия.

Ще продължат ли валежите и в понеделник?

Валежите се очаква да продължат и утре, като те ще бъдат по-интензивни в Северна България.
 

В сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" може да намерите актуална информация за пътната обстановка, която през целия ден беше изключително динамична.