кола зима
кола зима / ThinkStock/Getty Images
Дебелата снежна покривка и лошите метеорологични условия могат да ни направят безпомощни на пътя. Ето какво да направим, ако закъсаме с колата през зимата.

При обилен снеговалеж, ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и снегонавявания

Винаги казвайте на някого къде отивате, откъде ще минете и кога би трябвало да пристигнете или да се върнете.

Ако тръгвате на път в зимни условия - проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

сняг кола
ThinkStock/Getty Images

Потеглянето в снежни и заледени участъци трябва да става с плавно отпускане на съединителя, така че автомобилът да има сцепление, а когато се налага да се изкачи наклон, е желателно автомобилът да се засили малко повече, така че инерцията му да помогне изкачването на наклона. Ако се налага спускане по заснежени и заледени пътища, трябва да се търси неотъпканата част на снега – там автомобилът има най-голямо сцепление. Ако случайно шофьор попадне в поднасяне на автомобила, той трябва да контрира с волана в обратна посока на занасянето и в никакъв случай да не скача на спирачките.

Преценявайте внимателно дистанцията спрямо останалите участници в движението. Колкото е по-голяма скоростта на движение, толкова по-голяма трябва да е дистанцията с предния автомобил.

Ако закъсате с гума, хлътнала в издълбана от нея дупка, пробвайте с бутане и даване на газ на едновременни тласъци: имате повече шанс, отколкото само с даване на газ.

Ако и това не помогне, разчистете снега, повдигнете колата с крик откъм съответната страна, и запълнете дупката с камъни или с нещо друго, което няма да поддаде под тежестта на колата. След това нахвърляйте клонки и тогава спуснете крика.

Понякога е по-добре да не се прави нищо, отколкото да се предприеме грешен ход. Много често леко на пръв поглед затъване се превръща в безнадеждно, ако шофьорът върти на място колелата и от буксуването затъва още повече.

кола зима
Thinkstock/Getty Images

Ауспухът не трябва да е блокиран от снега, тъй като връща газове, които могат да попаднат в купето.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната