Националното знаме беше издигнато на традиционната церемония пред сградата на президентската институция в Деня на народните будители. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.  Знамето беше издигнато под звуците на химна на България.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният премиер Гълъб Донев, министри от служебният кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители от 48-ия парламент, военнослужещи, граждани.

1 ноември президентство
БГНЕС

1 ноември президентство
БГНЕС

Румен Радев президентство
БГНЕС


След това държавният глава отправи приветствие по повод Деня на народните будители.

Будителите са носители на културата, морала и свободата, заяви Румен Радев.

1 ноември президентство
БГНЕС


"На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Иска ми се да ги разпознаваме приживе", посочи той.

"Всеки от нас има своите будители и ще бъде щастие за тях, ако чуят тази признателност от нас", допълни държавният глава.

Той благодари на всички хора на изкуството, учителите, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. 

1 ноември президентство
БГНЕС

1 ноември президентство
БГНЕС

1 ноември президентство
БГНЕС

Румен Радев се похвали още, че откакто е президент за първи път на този празник се събират всички - и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на културни институции. 

"Нека това бъде знак, че сме разпознали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъде единни, да работим заедно за напредъка на България", завърши тържественото си слово президентът.