Мнението е на държавния глава Румен Радев
България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите.
 
Това беше общата позиция на среща на президента Румен Радев с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, директора на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“

Срещата е била по повод на обявеното бедствено положение в община Хайредин и опасността от наводнения в страната. Главен комисар Николай Николов е уверил държавния глава, че няма пряка заплаха за населението и са взети всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Николов е изразил признателността си за доброто взаимодействие с Българската армия в случаи на бедствия и кризи.
 
Участниците в срещата са били единодушни, че в България трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, каквито мерки са предприети в Бургаска област.
 
Язовир ''Тича'' прелива (СНИМКИ)

Отговорните институции са потърсили и експертизата на Института за космически изследвания и технологии при БАН за въвеждането на сателитно наблюдение на опасните язовири у нас. Председателят на ДАМТН Петър Горновски е информирал, че са предприети действия и за класифициране и профилактика на опасните водоеми в България.

Начините на финансиране и изразходване на ресурсите, с които разполагат общините, техническото оборудване, обучението на кадри и доброволци, както и стимулирането на инженерното образование сред младежите, също са били сред темите на срещата.