НСО вече ще може и да стреля по опасни коли и животни
НСО вече ще може и да стреля по опасни коли и животни / снимка: БГНЕС, архив

Гардовете на Националната служба за охрана (НСО) ще могат да стрелят по автомобили, ако преценят, че водачите им създават реална опасност за охраняваните държавни мъже, пише в днешния си брой вестник „Сега”. Позволява се и използване на оръжие за защита при нападение от опасни животни.

Това предвижда одобрената от кабинета наредба за дейностите, свързани с оръжия, боеприпаси и взривни вещества в НСО. Стрелбата по автомобили ще има за цел единствено увреждане и спиране на опасното транспортно средство, пише в наредбата. Но изобщо не е ясно как служителите ще преценяват, че съответните коли и водачи създават „реална опасност за охраняваните лица” или пък животните са „опасни”.

Правителството не обяви какво налага да се дават тези правомощия на служителите на НСО. Не са известни сериозни инциденти с охранявани лица, които да изискват предоставянето на извънредни правомощия. Не е известно да има предизвикани сблъсъци от превозно средство или внезапно изпречило се опасно животно на пътя или по време на лов. Наредбата бе приета на фона на зачестилите скандали около катастрофи с участието на коли на НСО.

Преди дни директорът на службата ген. Димитър Димитров призна, че пътнотранспортните произшествия с участието на коли на НСО за година са се увеличили с 30%. Той бе извикан спешно в МС, след като автомобил на НСО, в който се возеха премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, блъсна кола край Годеч. Премиерът лично помоли Димитров да затегне дисциплината в НСО. „Иначе хората остават с впечатлението, че едва ли не ние като власт се държим арогантно на пътя, притискаме хората, мачкаме ги, ние си заминаваме, те остават там служителите на полицията да им съставят актове, все те са виновни. И настава едно напрежение”, разясни Борисов. Пред депутати по-късно Димитров уточни, че при 31 инцидента за година само 7 са били по вина на шофьори от НСО, които са били наказани. И специално изтъкна, че няма жертви и ранени.

От НСО обикновено прехвърлят вината на гражданите - инцидентите са станали, когато колите са били с включени светлини, но не им е дадено предимство. Затова и напоследък КАТ услужливо съставя актове на гражданите, изпречили се на пътя на НСО. Борисов обаче призова за повече култура на пътя. „Примерно на моите коли аз съм им разпоредител на пешеходна пътека да спират и те спират. Има ли хора, те спират, въпреки дали е сигурно, дали не е, спират на пешеходна пътека", твърди премиерът. И на този фон е още по-странно даването на правомощия на служителите на НСО да стрелят по коли и животни, при това в подзаконов акт. В момента службата работи по специален правилник, приет през 1992 г. с постановление на Министерския съвет. От години се поставя въпросът, че службата трябва да работи по специален закон, но нито едно управляващо мнозинство не събра куража да го приеме.