/ Снимка: Георги Димитров
Народното събрание гласува единодушно със 75 гласа "за" проект на решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията на заслужили български творци, носители на награди на фестивала "Златният Орфей".

Държавните парични награди се отпускат за срок от 3 години. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата. Според приетия текст, 40 от наградените творци ще получат награда в размер от 500 лева, а други 23-ма - 350 лв.

Държавата с признание към артистите от фестивала „Златен Орфей” (ВИДЕО)

В хода на разискванията народният представител от "БСП за България" Нона Йотова заяви, че остава неясен въпросът за критериите, според които едни получават триста лева, а други петстотин лева.

Докато няма една държавна политика по отношение на хората на изкуството и какво се случва, когато те навършат определена възраст, до тогава все ще има хаос. Депутатът коментира, че има хора, които изобщо не влизат в списъците за награди.

Мнението ми е, че трябва да има цялостна държавна политика по този въпрос, заяви Йотова. Колегата й Анастас Попдимитров коментира, че един такъв прекрасен повод, какъвто е награждаването на творци, се е превърнал в грандиозен скандал, който е довел дори до разваляне на взаимоотношения.

Той попита председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов дали е не е имало начин целият този скандал да бъде избегнат. Вежди Рашидов прие критиките на депутатите от левицата. Той се съгласи с колегата си Нона Йотова, че е необходима по-ясна политика при определянето на наградите.

Нека не ощетяваме самите творци, нека приемем критиките като достойни хора и наистина в тази тежка пандемия в края на този парламент, да дадем възможност творците да живеят малко по-добре, каза Рашидов.

Сред наградените български творци са: Богдана Карадочева, Ваня Костова, Васил Найденов, Етиен Леви, Йордан Караджов, Камелия Тодорова, Кирил Маричков, Мустафа Чаушев, Недялко Йорданов, Нели Рангелова, Орлин Горанов, Стефка Берова, Хайгашод Агасян.
БТА