Новините на NOVA
Новините на NOVA
NOVA NEWS представя ексклузивен документален филм за великата оперна прима
Новините на NOVA и Нов български университет (НБУ) обявиха стратегическо партньорство в популяризирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Тази година той ще се проведе от 8 септември до 2 октомври в зала „България“.

„Радвам се, че партньорството на Новините на NOVA и Нов български университет продължава. Вече реализирахме един успешен проект – „Гласът на науката“, в който зрителите имаха възможност да отсеят фактите сред морето от дезинформация за пандемията от COVID-19. А сега, чрез нашата медийна подкрепа, ще популяризираме сред широка аудитория забележителното изкуство на Райна Кабаиванска“ – заяви Илия Дафов, главен продуцент „Новини и актуални предавания“ на Нова Броудкастинг Груп.
 

Райна Кабаиванска



„Оценявам високо готовността на Новините на NOVA за подкрепа при реализирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и се радвам, че голямото оперно изкуство намира нов приятел по пътя си към публиката. Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г.

Форматът предоставя възможност на млади артисти от цял свят да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. Oсновна ценност на университетското образование е създаването и развитието на школи на големи имена в науката и изкуството и ние се радваме, че намираме партньор и подкрепа в лицето на NOVA“, сподели д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет и продуцент на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска.

Тази вечер, в Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, NOVA NEWS ще представи ексклузивно документалния филм „Школата Кабаиванска“ от 19:05 часа. Зрителите ще видят разказ от първо лице на великата оперна дива. Райна Кабаиванска говори за артистите, които създава, оперния свят в миналото и днес и за бъдещите си мечти. Филмът е ново свидетелство за нейната артистична, преподавателска и благотворителна дейност. Разказа допълват и нейни ученици, сега певци със световна слава - Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти - Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино.

За създаването на първия майсторски клас в България говори неговият основател и продуцент, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев. Минало и настояще се редуват в забързан ритъм. Изпълнения от сцените на Арена ди Верона, Театро Реал в Мадрид, Виенската опера, Античния театър в Пловдив, Софийската опера и балет, Националния дворец на културата и много други пленяват с естетическо и музикално съвършенство. Кабаиванска предава на учениците си безценния дар на белкантовата техника, колона в собствената й 55-годишна световна кариера. Атмосферата е на споделеност, проникновение и любов между артист и публика, учител и ученици.