/ iStock/Getty Images
Нови правила за влизане в страната обявиха от здравното министерство.

Румънските граждани, пристигащи от Румъния, могат да влизат в България през всички гранични контролно-пропускателни пунктове, без да е необходимо да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. Мярката влиза в сила от 27 май /четвъртък/. Няма да се изисква и сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване. Това разпореди със заповед министърът на здравеопазването

По-късно от здравното министерство пуснаха и корекция вследствие на допуснат пропуск. От Румъния ще могат да влизат всички български и румънски граждани, без да представят документи, свързани с COVID-19. Това става с изменение на издадена по-рано заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От здравното ведомство уточняват, че става дума за пропуск и на служителите, допуснали пропуска в заповедта, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Нова заповед на здравния министър: Удължават част от мерките 

Със същата заповед временно се забранява влизането у нас на хора, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Ограничението влиза в сила от 1 юни и ще важи до края на юли месец

Изключение се допуска за българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства. Те ще се поставят под 10-дневна карантина.

В заповедта са посочени държави и територии, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.