Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / пресцентър, правителствена информационна служба
Излекуваните вече са 105 души
За последните 24 часа са установени 40 заразени. Хоспитализирани са 14 от тях, като така общият брой на случаите е 735. Инфекцията достигна и Ямбол. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Увеличението на случаите е с 5,8% спрямо предния ден, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

27 деца с COVID-19 у нас, заразените прехвърлиха 700

От 40-те нови случая, 14 души в болница. 29 случая са в София. Столицата трайно е най-голямото огнище на заразата.  От всички заразени, 585 са активните лица.

Ананиев затвори селото на мъжа с COVID-19, който избяга от болница с такси (ВИДЕО)

В Смолян и в Сливен за последните 24 часа има по двама пациенти, в Пловдив, в Става Загора, в Ямбол и в Хасково – има по един. Три са децата - на 6, 9 и 15 години от София и София-област, които са положителни на заразата и те не са приети в болница.

Общо децата до 18-годишна възраст са 27 пациенти. Под 10-годишна възраст са 14 пациенти.

Още два нови случая на медицински персонал има. Става дума за санитар от ВМА и един от Александровска болница, за който се уточнява каква е точно позицията му.

Откриха таксиметровия шофьор, откарал избягал пациент с коронавирус

59-годишни жена от „Пирогов“ е починала. Пациентката е била с цероза и с редица заболявания, била е на апаратна вентилация. Общо починалите са 36 души – 20 мъже и 16 жени. 29 лица са в интензивни отделения.

444 души са случаите в София, като столицата се очертава като най-голямото огнище на COVID-19.

24 души са новоизлекуваните, които са се изчистили от заразата за последното денонощие, като така общият брой им вече е 105 души.

Следващият масов скрининг след Банско е старозагорското село Паничарево, с разликата, че там ще бъде изследвано цялото население. Селото се намира под карантина от полунощ, а потвърдените положителни проби са общо 6 там.

По думите на председателя на Щаба най-строгият режим за приети болни е в психиатриите, където дори няма дръжки на вратите. Явно случаят на избягалия заразен с коронавирус пациент в Пловдив говори, че трябва да си вземем поука и да се предприемат по-сериозни мерки за охраняването на тези лица, така че на когелите е обърнато внимание. „Колегите вчера сами съобщиха каква е грешката – оставени са ключовете от вътрешната страна на вратата, ние сме сигнализирали до всички наши колеги подобни неща да бъдат сериозно проследявани и да не се допуска излизането на такива пациенти. Трябва да има затегнат контрол“, допълни ген. Мутафчийски.
 

Венцислав Мутафчийски
пресцентър, правителствена информационна служба



Таксиметровите шофьори са задължени да ползват предпазни средства и дезинфектанти – това е тяхна отговорност. Шофьорът, закарал заразения в Паничерево, е контактно лице и се е укривал. Намерени са общо шест заразени в селото. „Става въпрос за огнище там“, допълни началникът на Щаба. Затова е наложена и блокада на селото, а гражданите там ще бъдат тествани масово. В тази връзка вървят масови изследвания в Бургас, където са извършени над 2500 изследвания досега, като резултатите съвпадат с резултатите на изследванията при полицаите – доста ниска заболеваемост.

В Бургас от общо 1488 случая, изследвани с бърз тест, положителен резултат са дали 18 – 0.2% от всички, от тях с действаща зараза са 10, с антитела – 2, с двете антитела – 6. С PCR са изследвани 967, от тях положителни са 25, - общият брой на изследваните в Бургас е 2555 души. Изследването е направено на случаен принцип за почти половината, другата половина са медици, полицаи и социални работници.

Същото изследване се провежда масово в Банско.

В София се провеждат прицелни изследвания в райони, в които има повече заболели. За два дни се очаква да бъдат изследвани повече от 200 души. „Тези райони са Факултета и Филиповци“, уточни Мутафчийски.

София, Смолян и Кюстендил са най-големите огнища в страната. „Първият пациент, който беше установен в Смолян, беше пристигнал от Англия. След това най-вероятно се касае за заболяване, свързано с близкия ски курорт. Първите медици от Бургас се бяха прибрали от Пампорово. Огнището в Кюстендил е в един шивашки цел, където има 7 заразени. Целият цех е изследван, заедно с останалите контактни лица“, допълни началникът на ВМА.

"Всеки ден с министъра и главния секретар на МВР обсъждаме пътуванията в страната, особено по време на предстоящите празници. Заповедта на министъра на здравеопазването много ясно указва начина на пускане в или извън областните центрове – доставка на храна, лекарства или работа. Като се има предвид, че през празничните дни почти няма да работят заводи и предприятия, то тези уважителни причини – по работа, - не съществуват. Така че на КПП-тата ще бъдат връщани абсолютно всички, които нямат основателна причина за пътуванията", допълни ген. Мутафчийски.

Режимът на ограниченията в България е либерален, спазването на правилата ще повлияе пряко на епидемиологичната обстановка в страната. „Събирането на групи ще ни изиграе лоша шега“, заключи ген. Мутафчийски.