/ БСП България
Правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС убива българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво. Това представлява риск за националната сигурност.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дискусията по вота на недоверие за сектор „Енергетика”.

Тя подчерта, че поводът за този вот – Планът за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове, са само част от цялата картина. „Това правителство продължи политиката на Борисов от предишните негови управления, които бяха обобщени в 1 изречение – че Белене е гьол. И то в момент, когато ЕК определи ядрената енергия за зелена енергия. А българското правителство смята, че трябва да я зачеркне. При положение че Франция обяви амбициозен ядрен план за разкриване на 14 нови ядрени централи. Тази политика започна от правителството на ГЕРБ и получи своята кулминация вчера с решението на този МС – че изважда Белене от обектите за национално стратегическо значение и закрива проекта”, посочи Нинова.

Тя отправи въпрос към министъра на енергетиката по каква процедура е определена фирмата, която да оцени двата реактора, които правителството подарява на Украйна и уточни, че това решение е взето без обществена поръчка, като е посочена една фирма директно.

Четиринадесети ден на протести: Остават затворени ключови пътища

„По каква методика тази фирма е оценила двата реактора, колко е цената и дали няма да се окаже, че ги продавате за жълти стотинки? И не на последно място – защо докладът по този въпрос е засекретен?”, попита лидерът на БСП.

И обърна внимание, че напоследък корупцията е секретна: „Всеки доклад, който касае корупция, злоупотреби, кражби от обществени поръчки е класифицирана информация.”

По темата за дерогацията за руския петрол, Корнелия Нинова припомни, че дори Европа е разбрала, че България няма да се справи без руски петрол и е разрешила отсрочка до края на 2024 г. и въпреки това правителството я е отменило.

„Някой изчислява ли в последните дни как ще се отрази това на българската енергийна система. Защото само за 48 часа след началото на конфликта в Израел цените на петрола скочиха с 5%. Войната ще се задълбочава. Някой изчисли ли как ще стига този неруски петрол до рафинерията, колко ще струва, колко ще оскъпи стоките до магазина, до дома на хората – хляба, сиренето, кашкавала?”, попита тя министърът на финансите Асен Василев.

„Трето – въглищните централи. Германия размрази закритите си въглищни централи за тази зима, защото прецени, че не могат да се справят. Вие вървите към закриване на българските въглищни централи. Можете да говорите много красиви приказки, но вървите към закриване на въглищните централи. Експертите казват - ако централите не работят, ще имаме недостиг на ток. Някои от тях казват, че ще ни се наложи да внасяме по около 2 300 мегавата на час, а не можем да си го позволим, защото далекопроводите и преносната мрежа не могат да поемат такъв внос”, обърна се Нинова към управляващото мнозинство.

Не на последно място, лидерът на БСП посочи човешкия фактор и това, че хиляди работни места ще бъдат закрити. „Вие не знаете какво правите – първо предложихте държавно предприятие, което да поеме тези работни места за рекултивация от мините, след това се отказахте от него. Работни места ли? Давате 700 милиона на една фирма за фотоволтаици от „оня списък”, която ще открие 20 работни места. Това ли ви е грижата за хората и работните места? Всъщност, вие се скарахте за това – чии фирми от кой списък да присъстват повече в ПВУ, за да откраднат парите”, продължи Нинова.

„Прави ли ви впечатление, уважаеми български граждани, че партньорите в правителството – ГЕРБ-СДС и ДПС ги няма в залата? Мога да ви гарантирам, че няма да се изкажат, особено от ГЕРБ. И са оставили ПП и ДБ да се пържат в собствен сос. Какво говори това? Говори отново за манипулациите на главния виновник енергетиката да е в това състояние. Той се казва Бойко Борисов, който в последните 12 години водеше енергетиката към този фатален изход. Днес той няма да дойде и няма да се изкаже в подкрепа на правителството. Но утре ще натисне копчето и ще го спаси. А ще ходи из страната и ще обяснява предизборно колко е лошо и некомпетентно”, каза още лидерът на БСП.

Правителството спира изграждането на АЕЦ „Белене“

„Господин Ананиев, изобщо не сте си представяли, че ще се занимавате с политика, когато БСП събираше подписи за референдум за Белене. Години наред сме се борили за изграждане на атомна централа в Белене. И не само”, обърна се тя към Кирил Ананиев от ПП-ДБ.

И предупреди управляващите от сглобката да не обиждат енергетиците, че протестът им е предизборен. „Идете при тях, ако имате смелост. Тези хора се борят за хляба си. Отгоре на всичко са далеч по-отговорни от вас, защото поставят въпроса не само за работните си места, а за енергийната сигурност на страната. Работниците мислят за това, а вие, които трябва да взимате решения, зачеркнахте енергийната сигурност на страната”, категорична бе Корнелия Нинова.
БСП България