Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
НФСБ предложи още преди година по-сурови наказания за пияни или дрогирани шофьори, както и за нарушители, причинили тежки пътни инциденти. Това припомнят от партията. Промяната в Наказателния кодекс е внесена на 29 март 2019 г.

"За съжаление, трагичният инцидент с журналиста Милен Цветков, както и зачестилите тежки катастрофи, причинени от употребили алкохол или наркотици шофьори, показват, че сме били на прав път още тогава. По тази причина подновяваме предложението си и настояваме то да бъде разгледано от Народното събрание", съобщават от НФСБ.

"Воля" иска да се отнема книжката до живот на пияни и дрогирани шофьори

От партията посочват, че по-строгите санкции са за случаите, когато деянието, макар и причинено по непредпазливост, е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, или техни аналози, когато е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, когато лицето е избягало от местопроизшествието или е управлявало, без да има необходимата правоспособност, както и на пешеходна пътека при причиняване на смърт.

В тези случаи се предлага наказанието лишаване от свобода да бъде завишено - като вместо досегашните от 3 до 15 години, се предвидят от 5 до 20 години, а в особено тежки случаи - лишаването от свобода, вместо от 5 до 20 години, да стане от 10 до 30 години.

Борисов за катастрофата с Милен Цветков: Трябват още по-тежки наказания за дрогираните шофьори

„С предложеното изменение на чл. 343, ал. 3, буква „б” от Наказателния кодекс се цели постигането на по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деяния, при които се извършват тежки нарушения на правилата за движение по пътищата, които са животозастрашаващи и дори често се стига до отнемането на човешки животи“, допълват от НФСБ.